fredag 22 maj 2015

Medicin!

Du kan ju inte ha ADD. Du är ju jättesnabb! Å så effektiv!
Tack så mycket för den fina komplimangen, men tro mig när jag säger att utan medicin händer det typ ingenting.

Ibland har jag väldigt svårt att förstå mig på alla "tyckare". De som säger saker som "jag tror inte på att ahdh/add finns" det är bara ett påhitt av läkemedelsbolagen så att de ska tjäna pengar!

Det gör mig faktiskt skitarg rent utsagt!!

Jag är fasiken inte nåt påhitt av nåt läkemedelsbolag (vad jag vet)! Mina problem som jag har är inte heller något påhitt! De är högst påtagliga varje dag.

Vid adhd/add är det obalans i hjärnan. Man har lägre nivåer av dopamin. Dopamin är det hormon som styr hjärnans belöningssystem. Man har även andra nivåer av Noreadrenalin som också är med och styr hjärnans signalsystem. Tex så får ju hjärnan en topp i sitt belöningssystem när vi gör nåt roligt eller äter nåt gott. För andra människor så håller nivån i sig en ganska lång stund, medans i en adhd hjärna pikar den och sen dalar den lika snabbt igen. Då vill man ju ha en ny "kick".

Vissa börjar bestiga berg och hoppa fallskärm, andra börjar missbruka narkotika ytterligare andra gör andra saker som ger stort påslag i belöningssystemet. För mig blev det choklad och mat. Socker ger en tillfällig energikick, som tyvärr dalar lika snabbt. Jag var ständigt så trött. Så trött, så trött.

Choklad är ju så himla gott och man känner sig liksom lite glad och nöjd när man äter choklad. Det innehåller visst "må bra hormoner" så det förklarar ju lite tyvärr är det också oerhört energitätt... Choklad innehåller ju också socker som triggar hjärnans belöningssystem oerhört mycket. I alla fall på mig. Vissa säger att sockermissbruk inte finns, andra säger att det är lika starkt som heroin. Min egen slutsats är att det absolut är i nivå med alkohol!

Medicinen som jag äter heter Concerta. Det är en centralstimulerande medicin som är vakenhetshöjande. Det finns några olika sorter på marknaden och de exakta skillnaderna och hur de fungerar avstår jag från att diskutera eftersom det är så komplext. Det finns långtidsverkande och korttidsverkande. Korttidsverkande kan vara tex Ritalin. Medicinen fungera bra på ca 33%, ok på 33% och inte alls på 33%. Långtidsverkande medicin räcker ungefär 12h. Det verkar dock vara olika på olika människor. Ibland behöver man fylla på med medicin efter lunchen. Det är högst individuellt vad man behöver.

När jag började äta medicinen försvann väldigt mycket av sötsuget direkt! En biverkning av medicinen som många lider av är att de tappar aptiten och inte känner hunger. "Tyvärr" har jag inte drabbats av den biverkningen. Jag säger "tyvärr" eftersom jag är väldigt överviktig och verkligen hade behövt gå ner i vikt, men så blev det inte.

Jag äter också antidepressiv medicin. Jag hade inte haft någon kontakt med psykiatrin innan, men jag valde sen att börja. Det är vanligt att man även har andra diagnoser om man har adhd/add. Jag äter det bara för att dämpa karusellen i hjärnan. Minskar ältandet i hjärnan får man mer saker gjorda helt enkelt. Mer om ältandet i ett annat inlägg.

Medicinen är som ett rött skynke för vissa. Både antidepmed och adhd med. Det kan jag verkligen inte förstå! Adhd/add går inte att bota med någon mirakelkur. Man mår givetvis bättre om man äter bra mat. Många mår bättre av att utesluta gluten och laktos. Det har jag inte känt något behov av så det har jag inte prövat. Antidep används för att minska vissa av ADHD-symptomen och ger ökad livskvalitet för mig så jag ser ingen poäng att sluta av ren princip.

Det finns liksom inget egenvärde i att äta medicin. Medicinen höjer vakenheten i min hjärna så att jag kan jobba och göra andra saker jag vill göra och känna mig hyfsat pigg. Medicin till barn är ett annat kapitel. Det tänker jag inte gå in på så mycket eftersom det är ett väldigt känsligt område.

Centralstimulerande medicin är narkotikaklassad och därför får bara en läkare med specialistkompetens skriva ut den. Det är ett missförstånd att man "blir hög" av medicinen. Man blir mer alert- ja, men inte hög. Den verksamma substansen är ca 1 promille av vad en narkoman tar som "en sil".

I Fass står det att medicinen är oerhört beroendeframkallande så man ska iaktta största försiktighet vid förskrivandet av denna medicin. Den formuleringen har jag faktiskt väldigt svårt att förstå. Jag har blivit beroende av att ha ett fungerande liv, men inte av substansen som sådan. Jag har ätit samma dos i 4,5år. Såklart är inte min erfarenhet ingenting jämfört med en hel forskningsvärld, men jag tycker att ordet "beroende" är missvisande. Vissa människor kan få en tillvänjningseffekt. Det har jag sån tur är sluppit. Det är dock en annan sak än beroende. Vissa människor får väldigt starka symptom så kallad rekyleffekt, när medicinen går ur kroppen, det har jag i stora delar sluppit också sån tur är.

Det man däremot har sett i studier är att många narkomaner har adhd och om de börjar medicinera så minskar återfallsrisken drastiskt! Jag har inte hör eller läst om motsvarande för add-personer.

Medicinen är svindyr, så jag är oerhört glad att jag bor i ett land med ett än så länge fungerande socialförsäkringssystem, så jag kan köpa den medicinen jag behöver utan att totalkrascha min ekonomi. 30 tabletter den billigare ersättningsmedicinen kostar ca 680kr räcker 30dagar, så på 3 burkar är jag i princip uppe i högkostnadsskyddet! Tack till alla er som betalar skatt!

Slutsatsen är alltså att adhd medicin liksom alla annan medicin ska användas med förnuft och av de som känner att de blir hjälpta av medicinen.
"Vanliga" människor känner ingen ökad koncentration enligt vad jag lärt mig. Därför är det ingen poäng att knapra centralstimulerande innan tex ett prov.

Nästa inlägg ska handla om sömnsvårigheter. Missa inte det! :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar